Haarverlies

 

Kaalheid/Kale plekken/Haaruitval heeft een algemene naam:

Alopecia
Alopecia is psychisch zwaar en meestal heeft het een enorme impact op het zelfvertrouwen en zelfrespect. Het kan ernstige gevolgen hebben voor de kwaliteit van leven en de emotionele gezondheid.
Er zijn verschillende soorten alopecia:
Alopecia Areata (AA);
Deze haarziekte wordt beschouwd als een auto-immuunziekte waarbij het lichaam de eigen haarzakjes aanvalt en daardoor pleksgewijze kaalheid en/of diffuus haarverlies veroorzaakt. Het kan resulteren in een enkele kale plek of uitgebreide haaruitval. Doordat het geen verlittekening geeft en de haarwortelzakjes intact blijven, kan er hergroei van het haar optreden, maar het proces kan zich blijven herhalen, dit is voor iedereen persoonlijk.
Alopecia Totalis (AT);
Deze haarziekte is de geavanceerde vorm van alopecia areata, die resulteert in totaal verlies van al het haar op de hoofdhuid.
Alopecia Universalis (AU);
Deze haarziekte is de meest geavanceerde vorm van alopecia areata, die resulteert in totaal verlies van al het haar op het lichaam, inclusief wimpers en wenkbrauwen.
Androgenetische Alopecia (AGA);
Ook bekend als mannelijke kaalheid. Deze vorm van alopecia wordt veroorzaakt doordat de haarzakjes gevoelig zijn voor het (mannelijk) hormoon dihydroxy-testosteron (DHT). Bij mannen wordt de hoeveelheid haar op de kruin en aan de slapen eerst dunner en dan kaal. Bij vrouwen merkt men het geleidelijk dunner wordend haar tot een bijna transparante toestand (zelden volledige kaalheid). Er wordt beschouwd dat het een erfelijke vorm van haarverlies is en dat het de meest voorkomende vorm van progressief haarverlies is. Anders dan bij alopecia areata is deze vorm een onomkeerbaar proces, haar dat weg is blijft weg.

Alopecia cicatricialis;
Deze vorm van alopecia is het gevolg van littekenvorming op de (hoofd)huid. Omdat op littekenweefsel geen haar meer kan groeien ontstaan er kale plekken afhankelijk van de omvang van de littekens. Er zijn verschillende redenen waardoor littekenvorming kan ontstaan(verbranding, verwonding, infectie, schimmelvorming en aangeboren afwijkingen).

Frontale fibroserende alopecia (FFA);
Deze vorm behoort tot de cicatriciële alopecia, hier is er sprake van plaatselijke haaruitval in de voorste haarlijn van het behaarde hoofd. Een symmetrische band van haarverlies aan de haarlijn en de zijkanten van de hoofdhuid ( kan ook achteraan in de nek beginnen). Het haarverlies is permanent.

Alopecia traumatica;
Deze vorm is meestal te wijten aan overmatig trekken of spanning op haarschachten als gevolg van bepaalde kapsels. Het wordt vaker gezien bij vrouwen, vooral vrouwen van Oost-Indische en Afro-Caribische afkomst. Haaruitval hangt af van de manier waarop het haar wordt getrokken. Langdurige tractie alopecia kan de ontwikkeling van nieuwe haarzakjes stoppen en leiden tot permanent haarverlies.

Alopecia diffusa;
Deze vorm is tijdelijk van aard (effluvium). De haaruitval vindt dan plaats over de hele hoofdhuid verspreid, algemeen dunner worden van het haar zonder plekken. Deze vorm van haarverlies kan het gevolg zijn van: een ernstige ziekte met hoge koorts, een chirurgische ingreep, een zwangerschap, medicatie en chemicaliën die worden gebruikt om kanker te behandelen. Ook een schildklier die onvoldoende werkt kan een oorzaak zijn. Deze vorm herstelt zich meestal helemaal na een verloop van 6-12 maanden.

De meest voorkomende vragen van mensen die voor het eerst last hebben van haarverlies zijn 'Waarom gebeurt dit?' En 'Zal het haar terug groeien?'.
Het is perfect normaal om je alleen te voelen en te denken dat jij de enige bent die het overkomt, maar wees alsjeblieft zeker, je bent niet alleen!
Er zijn hulpmiddelen die je kunnen ondersteunen in je zoektocht zoals facebookgroepen; Alopecia België en Alopecia for Belgium die bestaan uit lotgenoten die haaruitval ervaren en haarwerken gebruiken om hun zelfvertrouwen te herstellen. Ze delen hun ervaringen, gedachten, gevoelens en tips.
Ook op de site https://www.alopecia-vereniging.nl kan je al heel wat informatie terug vinden.

Haarverlies bij chemotherapie

Heel wat behandelingen met chemotherapie beschadigen ook het haar. Soms treedt enkel haarverdunning op, maar bij veel behandelingen treedt volledig haarverlies op.De behandeling treft niet alleen het hoofdhaar maar meestal ook de lichaamsbeharing, de wenkbrauwen en wimpers.Haaruitval is voor veel mensen een ingrijpende nevenwerking van hun behandeling.

Wanneer heeft u haarverlies door chemo?

Haaruitval begint ongeveer 14 tot 16 dagen na de eerste toediening. Bij sommige behandelingen of personen zet het haarverlies iets later in.Ongeveer twee tot drie maanden na het stoppen van de therapie begint het haar weer te groeien. Soms heeft het een andere kleur. Ook de structuur kan anders zijn, zo kan uw nieuwe haar krullend zijn in plaats van glad of omgekeerd.

Hoofdpijn en jeuk

Sommige mensen voelen pijn in de hoofdhuid rond de periode van het haarverlies.

Haaruitval kan gepaard gaan met jeuk op het hoofd.

Voorzie op tijd een alternatief

Het is belangrijk dat uw hoofdhuid beschermd blijft om afkoeling te vermijden, vooral in de winter. Denk vooraf na welk alternatief u verkiest: voelt u zich beter met een pruik of net met een sjaaltje, mutsje, hoed of pet?

Doe vooral waar U zich zelf goed bij voelt!